В Румъния нарастват истерични антиавстрийски настроения след решението да се блокира присъединяването

...
В Румъния нарастват истерични антиавстрийски настроения след решението да се блокира присъединяването
Коментари Харесай

Напрежението ескалира в Румъния: Нападнаха австрийската ОМВ и теглят парите си от Райфайзен банк!

В Румъния нарастват истерични антиавстрийски настроения след решението да се блокира присъединението на страната към Шенген, като клиенти теглят парите си от австрийските банки и доста от тях упорстват за национализация на петролната компания OMV, заяви икономическият портал  .

Миналата седмица Австрия и Холандия постановиха несъгласие на присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство.

Хърватия получава зелена светлина, само че други претенденти ще би трябвало да изчакат, преди техните жители да могат да влязат в Европейски Съюз без гранични инспекции.

Обществени чиновници в Букурещ, държавното управление и парламентарните партии изрично жигосаха виенското държавно управление. 

Румънското външно министерство е привикало в символ на митинг австрийския дипломат и даже е извикало вкъщи за съвещания ръководителя на дипломатическата задача на Румъния във Виена, заяви VG.

Видеоклипове на клиенти на Erste Bank, които режат банковите си карти с ножица, към този момент се популяризират в обществените медии, до момента в който някой рисува „ Нацистка банка “ и „ Нацисти = Австрия “ на входа на клон на Raiffeisen Bank в Клуж-Напока (Коложвар) през уикенда.



" Оттук нататък няма да ми липсват Виена, австрийските ски курорти, ще се оправя без OMV, Omniasig, Raiffeisen, Pfanner, Atomic, Fischer, Frey Wille, Julius Meinl, Humanic, Red Bull, Swarovski, ", пише Войку Вускан, огромен предприемач от Трансилвания и шеф на един от най-големите месопреработватели в страната -  " Elit ", собственост на компании Съединени американски щати.

Икономическите анализатори обаче не считат, че е добра концепция да се прекъсват връзките с австрийски компании, защото това излага на риск прехраната на хиляди румънски чиновници. Само в двете огромни австрийски банки работят към 10 000 души в Румъния.

Порталът добавя , че министърът на външните работи и търговията Péter Szijjártó се е изказал в интерес на присъединението на Румъния към Шенген.

Политиката на румънското държавно управление беше остро подложена на критика от партия, представляваща унгарското малцинство в Трансилвания. Според EMSZ политическият хайлайф е виновен за това, че присъединението на страната към Шенгенското пространство още веднъж се е провалило.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР